8/6/11

Första vintipset

Vin distriktet Alsace som ligger i det nordöstra hörnet av Frankrike med floden Rhen som delar av mot Tyskland och där många krig har varit avgörande i vilket land som Alsace borna ska tillhöra, detta har gjort att man utvecklat en egen dialekt som inte en människa förstår som inte är född där.

Gewurztraminer är den mest speciella druvan i Alsace och som är lättast att känna igen. Gewürz betyder kryddig på tyska och Traminer efter en by i Italienska alperna varifrån man tror att denna druva ursprungligen härstammar ifrån.Producent av detta vin är Arthur Metz med över 100 års erfarenhet av vin framställning och som dessutom är en av dom största producenterna av cremant. Företaget grundades 1904 och har sina ägor på Scharrachbergheim och Domaine Sainte-Marguerite med produktionen i Epfig.Ett charmigt vin som är lätt att tycka om med en gyllengul färg och en stor doft av exotisk frukt, blommor, fat och en fin mineralton.

Smaken är otroligt rik, torr och fruktig med druvtypisk smak och välbalanserade exotiska frukter och fin syra som dröjer sig kvar länge i munnen.Denna typ av viner passar utmärkt till picnic och till grillade rätter där man använder olika kryddstarka och aromatiska marinader.Drick den gärna vid ca 12 grader för att maximera doft och smak.

Arthur Metz Gewurztraminer 2009
nr 5249  89 kronor

No comments:

Post a Comment