8/8/11

Cava en älskvärd historia / Cava a love story


Cavans tillkomst tillskrivs katalanen Josep Raventós som år 1872 började göra ett vin i Penedes inspirerad av dom musserande vinerna från champagne.

Raventós började med att odla vita druvor för att skapa ett torrt mousserande vin som han ville skulle bli bättre än dom han provat i Frankrike, förr var detta vin känt som spansk champagne men detta är nu inte tillåtet efter att EU-lagar om ursprungsskydd infördes.

Cava görs precis som champagne med en andra jäsning på flaska men där en rationellare hantering håller priserna nere på en trevlig nivå.

Cava tillverkas mestadels av druvorna parellada, macabeo och xarel-lo i olika proportioner beroende på vilket slutresultat man vill ha, Övriga tillåtna druvor är Chardonnay som inte började odlas förrän på 1980 talet samt mindre mängder av monastrell, muscatell samt pinot noir

Efter att nyligen träffat vinmakaren Josep Bujan på vinfirman Freixenet så förstår jag nu mycket bättre hur otroligt mycket arbete även dom stora husen lägger ner på all sin cava och där hela processen är ytterst noga kontrollerad, otroligt spännande!Att tänka på är att cava i motsats till champagne inte är gjort att lagras utan ska konsumeras inom ett år från inköp.

I Spanien dricks cava till det mesta både till vardags och till fest, speciellt bra fungerar den till olika typer av mat. Prova gärna en brut till en grillad fisk eller kyckling och en seco till äppelkakan.Elyssia grand cuvee från Freixenet är en mycket trevlig cava med fin doft av citrus och tydlig mognad av gröna äpplen. Smaken är torr med fin mjuk mousse och läcker smak av nektariner, vita persikor och lime med balanserad syra och lång eftersmak.

Detta vin är gjort på chardonnay, macabeo, parellada och pinot noir som vinifierats var för sig för att slutligen blandas och där egen jäst används (jästen hålls inlåst i ett kassaskåp i -80 )Artikel nummer 77150 och priset är 149 kronorNo comments:

Post a Comment