12/27/11

German Pinots with a twist

First of all I would like to wish you all out there a very merry Christmas and a happy new 2012, may the new year be wonderful with lots of joy and happiness to you all.

On my mission to improve my pinot noir appreciation I twist and turn all over for finding the soul of this grape that many ”know it all” of my friends in the trade consider to be the one and only grape.

I recently turned my head towards German pinots “spätburgunder” the third biggest producers of Pinot grape in the world even due to that most people never thinks about Germany as a red wine country.

The wines I have tasted are all very exiting with lush mature fruit, soft mellow and polished tannins with their own personality that shows very well how this grape adapt and show its potential where ever it grows.

I have tasted a lot of pinot noirs during my crusade to learn more about this grape and have found many grate wines but all of the are from outside France, what the heck are wrong with the frog eaters way of doing wine with this grape?

My 2011 high and low list will be out during a couple of days there are still some days that can improve dramatically J



Love conquers all


12/21/11

En ganska dyr öl

Jag hade nöjet att äta ett fantastiskt julbord på Rusthållargården i Arild med min familj för någon dag sedan och fick en flaska Nils Oscar Jubileum 15 som är bryggt med pilsnermalt och mörk karamellmalt, men även med torkade skal och fruktkött från de ekologiskt odlade kaffebären Fazenda Ambiental Fortaleza.

Ölet får därmed en härligt rund och fruktig karaktär där ljusa smaker dominerar med inslag av karamell och frukt.
Drycken passar till många olika rätter och lämpar sig därför ypperligt till flera olika kök, även riktigt kryddstarka rätter och klassisk Svensk husmanskost och julmat med en stor OP till, Man har även kryddat ölet med de båda humlesorterna Saaz och Tettnang.

Den karaktäristiska smaken förstärks av citrongräs, thaibasilika och limeblad.

Ölet är överjäst med en jäststam av belgiskt ursprung är ofiltrerat och opastöriserat och med tanke på att den är på 75 cl så är den nästan en måltid i sig själv till det facila priset av 498 kr styck.


12/16/11

Champagne Tarlant inför helgerna

Champagnehuset Tarlant är en familjeangelägenhet där Benoit är vinmakare och hans yngre syster Melanie har ansvaret för marknaden.

Det jag gillar med vinerna från Tarlant är att dom gör sin champagne utan tanke på tid och pengar utan vill visa upp potentialen av sin odlade frukt och kompetensen som dom besitter sen flera generationer tillbaka, dessutom använder dom fat till sina basviner vilket skapar en fyllighet som jag gillar.

Som dom flesta odlare i champagne har dom flera olika viner i sin portfölj där fyra av dom finns att köpa via bolaget och där jag kan rekommendera alla att prova.

Standard vinet är en blandning på dom tre klassiska druvorna och pressade i gamla runda Coquart pressar för att sedan jäsa i kontrollerade ståltankar för att därefter ligga ytterligare 36 månader på flaska och sin jästfällning, detta vin har ingen dosage och är alltså helt torr.

Basvinet i denna flaska är från 2006 och reserv vinerna som legat på fat bidrar till en finish som är fantastisk.



NV Tarlant brut zero

262 kr

Artnr 88000

12/15/11

My Quest for Pinot

In my quest for the Pinot noir that I like I accidently fell on this bottle of Catherine Marshall Eleven Barrels 2009 Pinot Noir from sunny South Africa, the wine gave me a nice feeling of tranquillity, laziness with a very sexy finish, how can anybody not like this wonderful wine, I hope to sample more of this producer in the near future.

As you all know Pinot Noir is my week spot on the wine heaven and I try a lot to overcome, challenge and learn the finesse in this grape.

I will not give up easily J