10/21/11

BALKAN FOOD & SLJIVOVICA IN ENGLISH

There are not many cookbooks on the theme of food from the Balkans, the famous TV profile Jovan Radomir have put a lot of effort and energy to produce a cookbook that shows that the food from the Balkans is good without having to use a lot of fuzz, good ingredients will go a long way.


The book showcases the Serbian cuisine, and the Serbian people's casual way of relating to food, parties and friends in general.


The recipes in the book is a classic simple to do with beautiful photos of food, people and environments, making it more interesting, I'm incredibly pleased and proud that someone has taken it upon themselves to make a book like this,so far in Swedish for Swedes.

Now we just wait for someone to do a book that shows the potential of Balkan wines.
I encourage everyone to buy a copy and give away as this year's Christmas present to yourself and everyone else.



BALKAN FOOD & SLJIVOVICA

Det finns inte många kokböcker med temat mat från Balkan och det som finns är gammalt skräp som inte duger till något därför är det extra trevligt och fantastsikt att den kända TV profilen Jovan Radomir har lagt ner mycket möda och energi på att få fram en kokbok som visar att maten från Balkan är god utan att man behöver använda en massa fuzz utan att bra råvaror räcker en lång väg.

Boken visar upp den Serbiska matkulturen och det Serbiska folkets otvungna sätt att förhålla sig till mat, fest och vänner i allmänhet samt att traditioner i vår monekulära värd består och kan utvecklas för att måltiden alltid är fokus i alla familjer.

Recepten i boken är klassiska enkla att göra med vackra fotografier på mat, människor och miljöer vilket gör den extra intressant, jag är otroligt glad och stolt att någon har tagit på sig att göra en bok som denna, dessutom på Svenska för Svenskar.

Nu väntar vi bara att någon ska göra en bok som visar potentialen på Balkans viner.

Tack Jovan för att du visar hur bra och gott det kan vara och jag uppmuntrar alla att köpa ett ex och ge bort som årets julklapp till er själva och alla andra.



Ziveli & na zdravlje



10/17/11

Douro wine made by Negreiros

You all know that I have been struggling to find some Portuguese wines that I like, It is a task let me tell you, to help me out on this my friend the wine producer Mario Negreiros send me some bottles of his stunning and delicious wines.

The wines are all foot pressed (is that the expression? ) with great colour, nice mature fruit, well integrated tannins with a twist of very nice oak, a lovely wine that I can strongly recommend, and of course the reserva stand out a little bit more.

Nearly 10 hectares of the vineyard produce around 50 tons of grapes per year in the Douro from which only 10 to 15 tons are used for the Negreiros wine. The large majority is still traded for Port wine production; only the very best grapes make it in to this IWSC Silver Medal winning wine, making it very special indeed!
Nice job Mario