9/29/11

Vin ger godare utdelning än aktier

Upp och ner på börsen och ingen hausse i sikte. Guldkursen är instabil. Inte ens diamanter kan man lita på i dessa kristider. Kanske är vin lösningen på dilemmat?

Det är inte konstigt att intresset för vin som investering växer. Priserna har gått som tåget och dessutom har allt fler upptäckt att nöjet med en vinsamling inte bara behöver handla om att dricka gott vin.

Tänk om du hade köpt fint vin istället för de där 17000 skattade kronorna du satsade på 200 Telia-aktier år 2000. Då hade du varit betydligt lyckligare i dag. Har du aktierna kvar fortfarande finns inte ens ett aktiebrev att titta på. Tänk om du åtminstone fick ringa upp pengarna?

Annat är det med vin. Du kan beskåda furulådorna med sina ståtliga slottssigill medan priserna stiger. Du kan ta fram en flaska, känna på tyngden och fantisera om hur fantastiskt det skulle smaka. Och skulle det gå helt åt skogen med din vininvestering så har du ändå flaskorna kvar. Då kan du bjuda alla dina vänner.

Vill du lyckas med en vininvestering så gäller det att ha kunskap och tur – som överallt annars. Är du tillräckligt insatt köper du dina vinlådor själv när årgången lanseras. Helst från några av de högst rankade slotten i Bordeaux. Men tyvärr är du inte ensam. Det är inte bara rika kineser som handlar i korridorerna, utan de stora vinslotten har också blivit smartare. Dels har de trissat upp priserna rejält och dels håller de hårt i lådorna. De tjänar nämligen ännu mer pengar på att själva lagra vinet några år.

Ett annat sätt är att ta råd av erfarna vinmäklare. De har koll på prisutvecklingen och kan tipsa om framtidens viner. Åtminstone i teorin. Sveriges ende auktoriserade värderingsman av vin, Johan Magnusson, pekar till exempel på att Premier cru-slottens andraviner varit lönsamma investeringar de senaste åren. Framöver kommer de mindre kända Grand Cru-slotten säkert också att dras med i prisspiralen.

Nu är jag själv ingen mästare på investeringar och har inte koll på lyxvinernas alla priser. Men nog vet jag att det varit fart uppåt. Kännare påstår att det varit 15 procents årsavkastning i snitt sedan 2001. Kanske det – även om det är knepigt att räkna på ett vinvärde. Sedan ett antal år finns det dock en slags vinbörs i London vid namn Liv-Ex. Deras index för de hundra främsta vinerna visar på en värdeökning på 110 procent de senaste fem åren. Ser man bara på de femtio främsta så handlar det om en värdeökning på 175 procent under samma period. Och då ska man ändå veta att finanskraschen 2008 innebar en rejäl dipp.

De bekväma investerarna satsar på det senaste: rena vinfonder. Vinlådorna blir då en del av en fond som fungerar som vilken annan investeringsfond som helst. Man satsar helt enkelt en slant och litar på att fondförvaltarna kan sitt jobb och ser till att det blir högsta avkastning. Det är bara en stor skillnad. Det handlar ju om dyrbara flaskor som rent fysiskt måste finnas någonstans i väntan på värdestegringen. Med stor sannolikhet ligger lådorna kassaskåpssäkert i ett lager i södra England. Där har nämligen världens största firma för vinlagring, Octavian Vaults, expanderat enormt. I deras 300000 kvadratmeter lär det finnas mer än 800000 lådor vin.

800000 lådor är lika med nio miljoner sexhundratusen flaskor. Jag gissar att det är många tusen ägare inblandade i dessa viner. Annars kan det bli lite jobbigt att dricka upp om investeringen slog fel. Även för den med många vänner.



SvD  mat&vin

9/28/11

Luxembourg and wine? is that a joke?

What is the fuss about Luxembourg and the wines there? The answer is Mr Abi Duhr of Chateau Pauque in the small village of Grevenmacher who is the wild cat in this small country and  in my opinion makes some of the best Rieslings possible of the very old and steep vineyards facing the Mosel river.

I was there a couple a weeks ago to check out the grapes just before the harvest and the 2011 looks wonderful with ripe maturity and good acidity lever that are so crucial here and without it can make the wines bland and flat, this is what many winemakers miss out on, to bad.

Abi is a fascinating and highly knowledgeable winemaker with a great sense of humour that makes his wine with a passion and great skills to bring out the most in every plant.

The wines are concentrated and absolutely wonderful in every aspect with a great acidity that balances the mature fruits and makes them age beautifully.
If you can find any of his wines you better buy them before the whole world hear about it.


In vino veritas



9/27/11

Storing your wine collection? good or bad?

If you speak to wine professionals who provide wine storage facilities or assist in building cellars, they will tell you that a great many mistakes are made along the way to building a dream wine collection. The good news is that, unlike doctors who have to bury their mistakes, those of wine lovers can be drunk – or at the very worst, poured down the sink. However, this can become expensive, so do be careful.


Surprisingly, the experts will tell you that it is often those with the deepest pockets that make the most errors of judgment. They can take a scattergun approach to filling the cellar, tossing a wallet at every offer so as to corner as many of the best wines as they can. Unfortunately, they often also dredge up a lot of crap wines on the way. Those who take greater care however, often have more interesting cellars.


So the million-dollar question is: what do you put in your cellar?


Deciding if you are a collector or an investor is key. Investors usually have an entirely different agenda, and some may not even like wine. Collectors, on the other hand, are the real wine lovers, although they may make the occasional purchase for investment purposes. Buying two cases and later selling one allows for future expansion, and if done astutely, can even finance the cellar.


Bordeaux has underpinned the secondary market in wine for decades but not every Bordeaux is the same. First Growths and wines known as Super Seconds, along with the best from the Right Bank, such as Cheval Blanc, Petrus and Ausone are as close to blue chip as is possible, and a good vintage is vital.


In recent years, the pronouncements of American critic Robert Parker have had a profound influence on this market. A good score from him can propel an unknown into 'blue chip' territory, or send well-known wines into the pricing stratosphere.


Outside of France, things are more hit and miss. Spain has many exciting wines developing, but Vega Sicilia and Pingus are probably the most reliable investments for the moment. Vintage port has seen somewhat of a recent revival. German wines is rarely a fruitful investment, and Italian wines are mixed. Super Tuscans, like Sassicaia, Ornellaia and Masseto have done very well (the 1985 Sassicaia has been one of the great wine investments of all time), and the best Barolos are starting to see the sort of return that such great wines deserve.


From Australia, Penfolds Grange and Henschke's Hill of Grace are the leading performers, but the next generation is making strides. Some of the boutique producers from the Barossa and McLaren Vale with their turbo-charged shiraz have been given a boost by Parker points.


New Zealand has yet to establish such iconic auction performers, though some of the pinots from Martinborough and Central Otago, like Dry River, Ata Rangi and Felton Road, are close. From the United States, the auction performance of such wineries as Screaming Eagle, Araujo, Phelps 'Insignia', Opus One, Heitz 'Martha's Vineyard' and Harlan Estate is legendary and not completely unrelated to positive reviews from Parker and Wine Spectator.




Serious wine lovers soon learn that there is little point in collecting wines unless they are properly stored. High or fluctuating temperatures, light and vibration can all adversely affect wine. So can humidity: too dry an environment is detrimental as it can dry out corks, which allows for the ingress of oxygen and thus spoils the wine. Too much humidity, on the other hand, promotes the growth of bacteria and mold around the cork, which isn't very esthetically pleasing. However, the increased use of screw caps makes humidity less of an issue.

 A cellar can be anything from a box under the bed to a massive underground, temperature- and humidity-controlled facility. If you do not have a proper cellar at home, consider storing your wine with professionals. It has the disadvantage that late at night, you cannot grab a favored bottle on a whim (next morning, some may consider that as a positive), but at least you can be assured the wine will be in ideal condition when you do decide to drink it.


Remember do enjoy your wines in proper wine glasses such as Riedel.

9/26/11

Боллинджер По существу

Чтобы посетить Боллинджера миссии это сам, после месяца работы мне удалось получить время посещения этого великого Marque в шампанском.

Стиль Боллинджера является одним из моих любимых в течение многих лет и было специального лечения, чтобы получить возможность посетить их в качестве VIP-феерия, и меня, и Кристина была поражена от того, насколько руководство трудящимися было за все cuvees и какие усилия они помещают по крайней каждую бутылку.

Что мне нравится в Боллинджера власти в винах, я бы сказал, что они делают большие белые бургундские с лучших и мельчайших пузырьков, его мощный, мужественный, элегантный и чрезвычайно сложные вина всегда готовы к потреблению, ведьма я люблю J

Баррель хранения является одной из рода в шампанское и 3000 + баррелей, где все со штрих-кодом, так что винодел мог прочитать всю историю бочку с сканер, некоторые высокопоставленные Tec в традиционном месте.

Последняя ребенок розовые вина, что Боллинджера был последним принять благодаря тому, что Лилли Боллинджера не нравится идея розового вина, но потребности рынка делают их дважды подумать об этом, и за последние два года в два розлив розовоеСпециальных кюве и Ла-Гранд Année розы.

Наиболее загадочным в этом диапазоне бутылки Vieilles Vignes Francaises! Изготовлен из непривитого виноградные лозы, которые не пострадало от филлоксеры с двумя крошечными участками большой крю из 100% пино нуар в непосредственной близости от дома, и только около 2000 бутылок в год, мистическое, магическое и, вероятно, фантастические, я не попробовать его, к сожалению, бутылки Все, выделяемых на лучших клиентов по всему миру, и если вы можете найти его купить. Цена составляет в среднем 900 €

Диапазон выходит из специальных кюве, La Grande Année, RD (в последнее время изверг), а затем шедевр VVF, самое лучшее, что Боллинджера положить сосредоточиться на меньший портфель и делать лучшее, что виноград может обеспечить.


Боллинджера является торговой маркой для Gutsy шампанского, и я просто люблю его