9/29/11

Vin ger godare utdelning än aktier

Upp och ner på börsen och ingen hausse i sikte. Guldkursen är instabil. Inte ens diamanter kan man lita på i dessa kristider. Kanske är vin lösningen på dilemmat?

Det är inte konstigt att intresset för vin som investering växer. Priserna har gått som tåget och dessutom har allt fler upptäckt att nöjet med en vinsamling inte bara behöver handla om att dricka gott vin.

Tänk om du hade köpt fint vin istället för de där 17000 skattade kronorna du satsade på 200 Telia-aktier år 2000. Då hade du varit betydligt lyckligare i dag. Har du aktierna kvar fortfarande finns inte ens ett aktiebrev att titta på. Tänk om du åtminstone fick ringa upp pengarna?

Annat är det med vin. Du kan beskåda furulådorna med sina ståtliga slottssigill medan priserna stiger. Du kan ta fram en flaska, känna på tyngden och fantisera om hur fantastiskt det skulle smaka. Och skulle det gå helt åt skogen med din vininvestering så har du ändå flaskorna kvar. Då kan du bjuda alla dina vänner.

Vill du lyckas med en vininvestering så gäller det att ha kunskap och tur – som överallt annars. Är du tillräckligt insatt köper du dina vinlådor själv när årgången lanseras. Helst från några av de högst rankade slotten i Bordeaux. Men tyvärr är du inte ensam. Det är inte bara rika kineser som handlar i korridorerna, utan de stora vinslotten har också blivit smartare. Dels har de trissat upp priserna rejält och dels håller de hårt i lådorna. De tjänar nämligen ännu mer pengar på att själva lagra vinet några år.

Ett annat sätt är att ta råd av erfarna vinmäklare. De har koll på prisutvecklingen och kan tipsa om framtidens viner. Åtminstone i teorin. Sveriges ende auktoriserade värderingsman av vin, Johan Magnusson, pekar till exempel på att Premier cru-slottens andraviner varit lönsamma investeringar de senaste åren. Framöver kommer de mindre kända Grand Cru-slotten säkert också att dras med i prisspiralen.

Nu är jag själv ingen mästare på investeringar och har inte koll på lyxvinernas alla priser. Men nog vet jag att det varit fart uppåt. Kännare påstår att det varit 15 procents årsavkastning i snitt sedan 2001. Kanske det – även om det är knepigt att räkna på ett vinvärde. Sedan ett antal år finns det dock en slags vinbörs i London vid namn Liv-Ex. Deras index för de hundra främsta vinerna visar på en värdeökning på 110 procent de senaste fem åren. Ser man bara på de femtio främsta så handlar det om en värdeökning på 175 procent under samma period. Och då ska man ändå veta att finanskraschen 2008 innebar en rejäl dipp.

De bekväma investerarna satsar på det senaste: rena vinfonder. Vinlådorna blir då en del av en fond som fungerar som vilken annan investeringsfond som helst. Man satsar helt enkelt en slant och litar på att fondförvaltarna kan sitt jobb och ser till att det blir högsta avkastning. Det är bara en stor skillnad. Det handlar ju om dyrbara flaskor som rent fysiskt måste finnas någonstans i väntan på värdestegringen. Med stor sannolikhet ligger lådorna kassaskåpssäkert i ett lager i södra England. Där har nämligen världens största firma för vinlagring, Octavian Vaults, expanderat enormt. I deras 300000 kvadratmeter lär det finnas mer än 800000 lådor vin.

800000 lådor är lika med nio miljoner sexhundratusen flaskor. Jag gissar att det är många tusen ägare inblandade i dessa viner. Annars kan det bli lite jobbigt att dricka upp om investeringen slog fel. Även för den med många vänner.



SvD  mat&vin

No comments:

Post a Comment