6/10/12

Helsingborg och dess krogar part 1.

Det händer en hel del i Helsingborg just nu på restaurang och nöjesfronten.

Att börja med Teaterkatten och den nya satsningen där är väl störst så jag börjar väl med detta.

En trevlig lounge del med sköna möbler för en fördrink eller ostört möte av andra slag med bra mys faktor och trendiga toaletter i fint skick ( jag har toa fobi)

Jag har känt Rafael under en massa år och för mig är han en av Hbg`s bästa kockar och man blir glad att det är han som basar över köket på Katten, trevlig meny med nostalgiska Katten rätter med modern uppdatering.

Trevlig tapas variation packad med smak och en sjyst Skagen funkar alltid, plankstek har jag inte ätit på typ 20 år och försökte mig på  denna delikatess J jävligt bra kött och hem vevad Bea, enkelt utan krusiduller. Gott!

Entrecoten var bra grillad i all sin enkelhet, man förstår tanken bakom detta och att man försöker få den breda publiken, sure varför inte.

Så nu till det mindre bra, servisen var otroligt dåligt påläst om både mat & vin vilket inte är ok då dom haft lång tid på sig innan öppning, eller så får man ta in hjälp utifrån att utbilda personalen snarast.

Dom äldre mycket hjälpsamma gentlemännen var helt clueless och har absolut inget där att göra och tillför inte heller ngt positivt för den fina miljön, även om jag misstänker att dom har en del med investeringen att göra.

Man måste finna stabilitet i matsalen och byta matsedel ofta så att folk kommer tillbaka och trivs för lokalen har potential.

Barbord i Vikens hamn öppnar nu med start bara på helger och kommer att drivas av Gastronomibutiken vilket är trevligt och vi alla Viken bor ser fram mot detta. Kolla in http://www.barbord.com

Oscars Trapp som en gång i tiden var en av Sveriges bättre krogar har efter en mycket lång Törnrosasömn vaknat till liv som något oklar vinkällare/lagerlokal för vin/konferens/matlagnings aktiviteter ska bli kul och se var det landar.

Invigningen var bra med imponerande kockar från Nimb i Kph enligt uppgift som gjorde goda tapas.

Sillen & Makrillen har byggt nytt och jag återkommer om detta snart.

My the sun shine on your naked chest

Sherry Delgado Zuleta

Delgado Zuleta is the oldest family-owned winery in the Jerez-Xèréz-Sherry & Manzanilla district currently maturing and commercialising Manzanilla, Sherry and some still white wine. 

The bodega is located in Sanlucar de Barrameda, a small coastal town at the mouth of the Guadalquivir River, facing the Atlantic Ocean and the Doñana Natural Park.

Delgado Zuleta was established in 1744 by Mr. Francisco Gil de Ledesma, Knight of the Order of Calatrava and Sanlucar Honorary Mayor and the current name honours Mr. José María Delgado Zuleta, a navy officer and skilful business man

that ran the company after marrying a direct descendant of its founder.

That was a time of great growth and notoriety as the company became official suppliers of the Spanish Royal Court.

A famous flamenco dancer Aurora Jauffre, allowed the winery to use her artistic name “La Goya” for their very best Manzanilla. Since then “La Goya” has been a reference of quality in the most important Manzanilla markets where today the brand maintains its leading position. 

In 1930 their majesties King Alfonso XIII and Queen Victoria Eugenia, grandparents of the present King of Spain, honoured the Botas by endorsing the winery with their signature.

The very cool things is that the vineyards  have been in the family for over 200 years are located between the famous pagos of Miraflores and Pastranilla. Their special Albariza soils make them part of the “Jerez Superior” area.

The cellars are strategically situated in the most humid areas of Sanlucar de Barrameda to get the ideal conditions for the formation of the “flor”, which is essential to mature Manzanilla.

The buildings are divided between the Old Town or “Barrio Alto” and the Dehesilla zone where also the cooperage is located to guarantee the tradition and knowledge of the handcraft.

I am looking forward to se the brand established in Sweden in a few months.

I just love Sherry




5/27/12

Great Barolo wines

The Cantina Ascheri managed by the sympatric Matteo is a true world class wines from the Piedmonte region in north of Italy.

The wines are always hand harvested with full maturation for obtaining full flavours and perfect sugar content.

I like the way he treat his Wines with tradition and at the same time innovation to make the the perfect wine in La Morra, Serralunga and Bra area.

The three estates all show different styles that are all excellent and very easy drinking wines with great complexity and full body that I love.

You can easy visit the estate and stay at the wonderful little hotel so sample all the wines and to feel the true spirit of Barolo.


5/22/12

Amarone Brigaldara

There are many things to say about the wines of Veneto and especially the much loved Amarone and Ripasso wines that the Swedish people just love and have embraced to their hearts.

To speak about these wines without mentioning the Azienda Agricola Brigaldara wines are impossible due to the fact that the wines from this producer is one of the finest in the area.

What I like about Sandros wines is the tru identity of the land and the deep tradition of making this type of wines in a very handcrafted ways.

All the wines, from the Valpolicella, Passito, Soave, Recioto to the outstanding Grand Cru Amarone Case Vecie near Grezzana where the planted Corvinone, Corvina, Rondinella is grown from vines planted in 1994 in cooler climate with very long drying process.

If you have a chance you must try the Brigaldara wines or contact me if you are in the HORECA trade in Sweden and I will help you out.