Posts

Supporting children with cancer

Image
This weekend me and my fellow chefs from the Swedish chefs association in Skåne are doing a food fair in Malmö Sweden to raise money for the children’s hospital for cancer, this is much needed and we all love kids. I would like to thank all the participating chefs during this weekend and I wish that I could support you more guys.   Thank you all sponsors for your support we could not make it without you Dragan Unic President of the Swedish chefs association Skåne

Världens bästa te kokare CUISINART

Image
Som ni alla redan vet så importerar min kära hustru teer från huset THEODOR i Paris som har den absolut högsta möjliga kvalitet i sina förpackningar (alla världens te proffs tycker detta) Det som ofta däremot är problem vis te tillagning är den eviga frågan om vatten och temperaturer på alla möjliga och omöjliga sorter som finns, för mig är mycket av allt detta en djungel trotts att jag själv tycker att jag kan mer om te än dom flesta andra. Vi har givetvis provat en massa olika vatten kokare på marknaden utan att finna en som verkligen funkar till olika teer och som man kan ställa in en perfekt brygg temperatur fram till nu !! J CUISINART från USA är den ultimata vattenkokaren för olika sorters te med sina för inställda temperatur knappar vilket gör att vattnet alltid är rätt, super enkelt i superbra rostfritt material. Finns att köpa genom Christina på UNICTASTE för 1400 kr hör av er om intresse finns. THEODOR te finns att köpa på på utvalda kafeer och restauranger När man ...

Christinas great blog

Image
You have to check out my wife Christinas excelent blog on http://tasteland.unictaste.se/#post57

I love Sherry Wines

Image
The 4th edition of the Copa Jerez food and wine competition, held this week in the Jerez Hospitality School, ended in victory for the Spanish team made up of chef Cayetano Gómez and sommelier Juan Luis García, representatives from the Murcia restaurant Casablanca El Taller. This is the first time Spain has won the competition, which is organised by the Regulating Council for DOs Jerez-Xerès-Sherry and Manzanilla Sanlúcar de Barrameda, and Fedejerez, and which aims to give more international scope to the region’s wines by exploiting their food pairing possibilities. The team from Casablanca El Taller won three of the six awards given by the jury, which was made up of representatives from the world of food and wine, including Juli Soler, owner and manager of the legendary restaurant, El Bulli, as well as sommelier at the Noma restaurant, Pontus Elofsson, award-winning Spanish chef, Julián Serrano, manager of the Picasso restaurant at the Velaggio Hotel in Las Vegas, and UK Master of W...

Naturliga viner?!?

Naturliga viner, vad är det? Jag tycker att det börjar bli lite väl hysteriskt med alla vin människor som serverar vad dom kallar naturliga viner. Jag tycker inte heller om manipulerade, till fixade och översvavlade viner som filtreras för mycket, jag gillar också iden om att man ska göra vin på ett naturligt sätt som är skonsamt mot miljö och människor, jag har inget alls emot detta men när man börjar servera rent ut sagt skit viner för dyra pengar bara för att någon skriver naturligt på det så blir jag ilsk. Är Latour, Margaux och Gajas viner naturliga? Självklart är dom det men inte fan håller dom på med att marknadsföra detta fenomen, dom är precis som alla seriösa vinmakare stolta över sina produkter och gör det bästa man kan. Smaken på det vi dricker måste väl i första hand handla om att det är gott och välgjort eller har jag helt fel? Jag tar gärna emot synpunkter på dragan@unictaste.se Rock on babe

Michelin 2 star dinner

Image
Hans Välimäki with his Chez Dominique is the only 2 Michelin star restaurant in Helsinki Finland , we where fortunate to share a great experience when he last night did a magnificent dinner at the Grand Hotel in Lund Sweden . I meet this creative chef many years ago when we both was attending a jury for a fish competition and the most memorable moment that day was that Hans received   his first star that day. How exiting was that! The pressure on him and his staff is tremendously and he is working with full steam to be the first in Scandinavia who will receive the third star ‘’’   So how was the food? Great with a nice twist of Japanese flavours and a lot of personality and I will show you some pictures of the dishes and here are the menu.

Champagnes from Moet, to be or not to be is the question.

Image
What to say about the champagnes of Moet & Chandon? First of all, I really don’t like them at all, actually non of the wines that they produce ( very old vintages is different) I have tried so many times to understand what the winemakers are doing when they do the assemblage for the different cuvees and I simply dong get it and always try to skip using Moet’s wines on my tastings or I use them to show some bad examples of how champagne are supposed not to be, but at the same time I know that many people especially in the US love the Moet and symbolise champagne with that brand, everything is effective marketing like the latest small film with Scarlett Johansen as a Moet muse. Nice production by the way. On my latest visit to Epernay I forced my self to enter the Moet HQ for a private tasting of the wines, the old tasting room from the Napoleon days is magnificent and amazing, the quiet and efficient private sommelier was very nice. Reflection: I still do not like the wines produc...