2/25/12

Kloka ord om vinkunskap

 
Jag måste bara dela med mej.


Tack Mats för detta

Hur är det med era vinkunskaper?
Svårt o veta vilka druvor, varifrån dom kommer, hur länge dom har lagrats, på fat eller balja, kork eller skruvkork, grop i botten eller helt flat - ja, visst är det en hel vetenskap. Men här kommer lite hjälp på vägen.....

Jag som är lite kunnig när det gäller vin, har några tips som jag t...änkte dela med mig av.
Först och främst skiljer man mellan röda och vita viner: Lättast skiljer man dessa båda vintyper från varandra om man skvalpar ut en skvätt på en vit bordsduk.
Det vin, som lämnar en lila fläck efter sig, är ett rödvin. Riktiga kännare kan på bara smaken avgöra om vinet är vitt eller rött.
De vita vinerna smakar i regel ättika medan de röda smakar stämpelfärg. Man kan alltså genom att suga på en vanlig kontorsstämpel och sedan jämföra smaken med ett vin, konstatera om detta är rött eller inte.

Till fiskrätter, såsom fiskbullar och matjessill föredrar de flesta vitt vin, medan man till kötträtter såsom falukorv och sylta bör ta ett rött vin. Portvin är ett vin som man serverar i porten. Har man inte någon port, kan man bjuda på det i trappuppgången eller i hissen.

När man serverar torra viner bör man se till att det inte är tvärdrag eller att någon av gästerna råkar nysa, ty i sådana fall dammar vinet omkring i lägenheten. När man serverar ett torrt vin är det därför lämpligt att ha en dammsugare i beredskap.

Om man själv ska bära hem sina flaskor från systembolaget gör man klokt i att köpa ett lättvin, så man inte får för mycket att kånka på.

Till vilt bör man välja något vildvin, medan man till grillat och annat vidbränt kött serverar brännvin. Renstek sköljer man ner med renat.

Saker som är svåra att säga när du druckit för mycket vin:
- Oöverträffat
- Innovativt
- Preliminärt
- Kvastskaft

Saker som är väldigt svåra att säga när du druckit för mycket vin:
- Västkustskt
- Konstitutionerad
- Substantiera
- Tillvägagångssätt

Saker som är i stort sett omöjliga att säga när du druckit alldeles för mycket vin:
- Nej, ingen mer sprit för min del.
- Ledsen, du är inte riktigt min typ

Så svälj en pilsner o va som folk - skål ta me f*n o en rolig fredag till er där ute.......:-)

En fantastiskt bra glassmaskin

Vilken kväll vi hade med Douglas och alla SOSA produkter han släpat med sig till denna träff av super intresserade medlemmar i Svenska kockars förening Skåne.

Alla fick vi labba runt med olika produkter där vi lyckades med en del och misslyckades med andra men lärorikt var det för oss alla, tack till er som kom på denna kurs.

Vi gjorde bland annat en glass med CUISINART nya glassmaskin som gör två olika glassar samtidigt med högsta kvalitet, vilken förmån att kunna bjuda på nygjord glass hemma på ett enkelt sätt och använda säsongens råvaror.

Maskinen gör ett strålande jobb på ett enkelt sätt där dom bägge bägarna fryser innehållet på ett snabbt sätt så att det inte hinner bildas en massa kristaller utan glassen/sorben blir smidig och mycket god.

Tack till Louise för att hon orkade släpa hem denna från Paris så att vi fick en chans att testa den.





2/24/12

The new exiting Spain on my mind

I have been so busy and did not have any time to write here for to many days and I feel the need for it considering the writing on my book, more about this some other day.

Spain and its wines is right now the most interesting for me, there are many great wines and I’m happy to se the enormous development in Spain for the last ten years.

My luck is that I have the opportunity to taste some of the exiting new wines on the market and that always makes me very happy.

In two weeks I will be at Prowein in Germany to taste many more and if you are there let me know and we can meet up for a glass or 2.


aferrarse en una botella, así que no lo beben










2/12/12

Abi Duhr, winemaker behind the label

Abi Duhr rightly has his reputation as the enfant terrible of Luxembourg wines - and for good reason. Not for him the conventional, conservative and traditional winemaking of his neighbours, he is always prepared to push to the limit to gain that extra bit of quality out of all his wines.

Steeped in winemaking tradition and still responsible for final blending at the long-established family vineyards (Domaines Aly Duhr), his main work is at his Ch. Pauqué, in the picturesque village of Grevenmacher on the banks of the Mosel, which is 100% owned by him.
Château Pauqué is a small estate of about 5 ha which has vineyards spread over 6 villages from Schengen to Wasserbillig.
Two lines of wines are produced - the classic one (Riesling & Pinot Gris) and one with Burgundian characteristics, focused on wines fermented and aged in oak barrels.
The grapes are normally harvested from the beginning of October to mid November in order to get the best possible maturity.
The botrytised grapes do not see skin contact. Long fermentations, (the 2008 finished their fermentations only in July 2009) with natural yeasts give Châeau Pauqué wines a characteristic creamy harmony.

Over 70 % of the vineyards are located on the steepest hills of the Luxembourg Mosel Valley. With over 50 % of Riesling (some of the vineyards have been planted more than 60 years ago) the Châeau Pauqué Estate has one of the highest Riesling percentages in Luxembourg. Additionally, Abi grows Elbling, Auxerrois, Pinot Blanc, Pinot Gris and Chardonnay.

What sets Abi apart from other wine producers, is his inherent ability to make a silk purse out of a sow’s ear - time and time again.
He makes a large range of wines - but just a few hundred bottles of each - starting with his entry level Bromelt, made from the normally boring Elbling grape, but even here, he manages to give it a “lift” like no one else has been able to do.
A quintet of Rieslings starting with wines from two different location - “Gravenmacher Fels” and “Paradäis”, show delicate finesse and good length, with the “Gravenmacher Fels” showing more mineral characteristics than the “Paradäis” which has a bit more citrussy fruit.
The “Gravenmacher Fels” is available in moelleux in the 2006 vintage, whilst there is a Veilles Vignes version of the “Paradäis” with more intensity of fruit.
A straight Veilles Vignes is also made from vines planted in 1942 and here the wine reaches an apogée of class with great spätlese characteristics which would make it a wonderful accompaniment to foie gras.
There is again a “Paradäis” Vendange Tardive, which does truly bring the wine into an auslese quality.

Whilst Riesling can be said to be the mainstay of Mosel grapes, it’s what Abi achieves with other, native and non-native grapes which is truly remarkable.
Pinot Gris “Paradäis” shows good varietal spiciness and “Fossiles” is another great blend of Pinot Blanc and Auxerrois, nutty and with good length.
It is in the treatment of the Auxerrois, however, not normally noted for its noble character, which takes on a new dimension under the “Clos du Paradäis” label. 100% Auxerrois with full, rich, nutty, intense and creamy complexity, it is a masterpiece.
And to see what can be done with Chardonnay at so north a latitude, confusingly labelled just “Château Pauqué”, is smooth and rich, but with a great tannic structure displaying perfect balance between the fruit and the acidity.
A new Chardonnay cuvée tasted en barriques (old ones at that) shows great promise. Finally “Montée des Seigneurs” is a late harvest Auxerrois, smooth and unctuous without being sickly sweet but an absolute must for drinking with your puds!

Abi’s wines are not cheap, but you won’t see them anywhere except in the best places - the best restaurants, the best wine shops and in the best homes - stop by and add your home to the list - it’s a delightful trip to Grevenmacher, wherever you are coming from.

Abi Duhr - Ch. Pauqué, 73 Route de Trèves, L 6793 Grevenmacher, Luxembourg.

more information info@winebehindthelabel.com.