8/24/11

Prevod na Srpski


Donovan Rall



Sreo sam Donovana na vinskoj degustaciji koju je WOSA (Wines of South Africa) organizovala pre nekog vremena u Kopenhagenu, da bih probao njegova vina. On je mladi vinar iz Stellenbosch-a gde je završio i fakultet 2005. godine. Posle studija je otišao u Evropu i bio je na berbama grožđa u regionima Rhone, Burgundy, Mosel i u vinariji Cloudy Bay na Novom Zelandu. U Južnoj Africi je počeo da radi za vinariju Tokara i pravio je vino zajedno sa čuvenim vinarom Ebenom Sadijem u regionu Swartland. To ga je inspirisalo da počne da proizvodi vlastita vina u iznajmljenom prostoru u jednoj vinariji u Stellenbosch-u.
Njegova filozofija pravljenja vina je veoma prosta: odaberi najbolje grožđe iz najstarijih vinograda za kupažu od sorti Chenin Blanc, Chardonnay, Verdelho i Viognier, i pokušaj da utičeš što manje na prirodne procese tokom pravljenja vina.

 Oba njegova vina su bila briljantna, sa bogatstvom okusa i punoćom, i radujem se budućim vinima koja će napraviti ovaj mladi čovek.


Svako dobro i mnogo sreće g-dine Rall.

8/23/11

Hunger tour

We are prepping for food demos and dinner for nice people WHO Will support the Bidvest tour for hunger. Àt tHe same time enjoying the Southampton African sun and good weatHer.
Executive chef Arnold at the Montecasino hotel is à great guy and help us out with lots of sTuff.

8/21/11

First day in J-burg / Första dagen i Syd Afrika

Svenska

Efter ett möte i Köpenhamn för oss fyra så började en femton timmars resa ner till Johannesburg Syd Afrika, med en mellanlandning i Amsterdam så fortsatte resan och den gick utmärkt och allt klaffade fint.
När vi landade så fick vi en fantastisk välkomst kommitté av massor av ungdomar från restaurang skolorna som ställt upp under hela dagen för att göra vår mottagning till en upplevelse, mycket välövat och lyckat.
Som alla vet är inte flyg mat det bästa och hungriga som vi var blev det en väldigt sen middag med 600g T bone som gick ner som en dans och sen snabbt säng gående för att nästa dag börja redan kl 07.00 med möte och information om projektet (logistik med 300 kockar är inte helt enkelt)
Hela eftermiddagen tillbringades i stadsdelen Alexandra där vi genomförde en massiv manifestation med hjälp av ett stort band och dansare som gick främst i tåget, trevligt för alla invånarna var ute på gatan och dansade med.
Man hade bjudit in en massa barn som fick se en föreställning av självaste Ronald Mc Donald som visade sig vara en hejare på att trolla, jag visste inte detta J
Efter föreställningen fick alla en härlig lunchpåse med massa goda saker som fantastiska volontärer stått hela dagen och packat.
Under morgondagen börjar vårt arbete med middagar och demonstrationer inför Tv och publik, mycket spännande och lärorikt säkert, kommer att försöka hålla er alla uppdaterade om vad som händer framöver
Detta var i dagens HD tidning
http://hd.se/helsingborg/2011/08/21/han-lagar-mat-for-att-hjalpa-barn/
Från ett soligt Johannesburg //D

English
After a fifteen hour long trip to sunny J-burg we arrived late at night starving after airline food, you all know how that is don’t you? We ended up eating a 600 grams T bone steak and a beer, the straight to bed full and happy for tree hours sleep before meeting up with rest of the chefs for a grand manifestation in the Alexander area to feed hungry children and to show the community that chefs around the world rely cares for them.
I will keep you all posted on my days here with the Swedish team and also post some pictures for you, tomorrow is the start for us to cook dinners and food demonstrations that we all look forward to.
This was in the Swedish paper today abour the project
 With love from sunny J-burg




8/19/11

Donovan Mr wineproducer

English:
I met Donovan at a WOSA winetasting in Copenhagen a wile ago to taste his wines.

This is a young winemaker who is based in Stellenbosch and graduated from the university in 2005 where he after that went to Europe and did some vintages in Rhone, Burgundy, Mosel and with Cloudy bay in New Zealand. In South Africa he started to work with Tokara and did a vintage together with the famous Eben Sadie in Swartland where he was inspired do start to make his own wines in a rented cellar space in Stellenbosch.

His winemaking philosophy is very simple, source the best fruit from the oldest vineyards possible for the blend of chenin blanc ,chardonnay, verdelho and viognier and not try to interfere with the natural process to much.

Both of his wines where brilliant and full of flavours and I’m looking forward to this young mans wines to come.

Best of luck Mr Rall.

 Svenska:

Donovan Rall är en cool kille och vinmakare av sitt eget vin, jag träffade honom en dag I Köpenhamn där WOSA (wines of south Africa) hade ordnat en workshop för att visa upp vad landet kan prestera av viner och att lära ut hur landet ser på framtiden, supertrevligt och nyttigt då jag har haft svårt att greppa denna del av världen tidigare.

Vi provade viner hela dagen och en massa vinproducenter var närvarande och berättade deras historia och om framtiden, men den som faktiskt fastnade mest var Donovan med sin lite kaxiga attityd och en jävlar anamma av sällan skådat slag stod ut över dom andra

Hans viner två olika vita blandningar var mycket bra och super ambitiösa försök att göra det bästa vin man kan, på köpt frukt av mycket gamla stockar, jag ser fram mot att någon importör tar in hans viner till Sverige snart.