Posts

Champagne Tarlant inför helgerna

Image
Champagnehuset Tarlant är en familjeangelägenhet där Benoit är vinmakare och hans yngre syster Melanie har ansvaret för marknaden. Det jag gillar med vinerna från Tarlant är att dom gör sin champagne utan tanke på tid och pengar utan vill visa upp potentialen av sin odlade frukt och kompetensen som dom besitter sen flera generationer tillbaka, dessutom använder dom fat till sina basviner vilket skapar en fyllighet som jag gillar. Som dom flesta odlare i champagne har dom flera olika viner i sin portfölj där fyra av dom finns att köpa via bolaget och där jag kan rekommendera alla att prova. Standard vinet är en blandning på dom tre klassiska druvorna och pressade i gamla runda Coquart pressar för att sedan jäsa i kontrollerade ståltankar för att därefter ligga ytterligare 36 månader på flaska och sin jästfällning, detta vin har ingen dosage och är alltså helt torr. Basvinet i denna flaska är från 2006 och reserv vinerna som legat på fat bidrar till en finish som är fantastisk. NV

My Quest for Pinot

Image
In my quest for the Pinot noir that I like I accidently fell on this bottle of Catherine Marshall Eleven Barrels 2009 Pinot Noir from sunny South Africa, the wine gave me a nice feeling of tranquillity, laziness with a very sexy finish, how can anybody not like this wonderful wine, I hope to sample more of this producer in the near future. As you all know Pinot Noir is my week spot on the wine heaven and I try a lot to overcome, challenge and learn the finesse in this grape. I will not give up easily J

Dolina wine from Serbia

Vilket spännande vin jag fick idag, ett fat prov på Dolina 2010 från Serbiensom lagrats på stål tank första delar av sitt liv för att därefter fortsätta på nya medelrostade och 1 år gamla fat, jag har tidigare haft nöjet att prova både 08:an och 09:an som dessutom finns att beställa på bolaget, köp nu och njut till sommarens grillkvällar. 2010:an visade att det var en svår årgång med dåligt väder och mycket regna men trots detta så visar detta prov på fin härlig struktur med bra syra och en aning hårda tanniner som kommer att bli bra då det är dags att buteljera vinet, viner som fat prov är alltid spretiga och obalanserade vilket är naturligt med ack så charmigt.   tack Anders för att du orkade släpa på detta och att du tänkte på mig.

Pinot noir in concert

Image
I’m trying to get to know pinot noir wines from around the known wineworld to find some that suites and challenge my taste buds to the max. In recent years there have been some of the best pinots and also some of the less worthy wines in my glass that have shown me how diverse this grape can be all depending of the climate but mostly of the producers ambition of producing the best he can in god and bad vintages. Chile has a lot of job left before we can se some great pinots made there, Germany make some fabulous wines on this grape variety and so are Austria who can challenge them for the money and not least California who have been doing great pinots for many years. I just cant write about pinot without mentioning Burgundy and all that stands for this grape, I’m so pleased that the BIVB send me an invitation to visit them and to take part of the educational seminars in 2012, I’m truly looking forward to this and to learn more about its wines and to discover some of the secrets that