11/12/11

Тотална носталгија

Кувар писан срцем заснован је на сећањима насталим око сеоске трпезе у селу Бајинци у Републици Српској. Јован Радомир је, попут многих из расејања, лета проводио код бабе и деде, а мириси тог сеоског стола и сећања на родни крај у основи су новог гастономског водича кроз Балкан, који је објављен у Шведској.Јован Радомир, шведски новинар и водитељ, написао је и објавио водич - кувар под именом "Укус хране на Балкану" у којем осим рецепата најпознатијих балканских јела има и елемената обичаја и традиције српског народа.
cevapi full.jpg
"Водич "Укус хране на Балкану" разликује се од других по томе што има духовитих прича, мојих личних запажања, мојих путовања кроз Србију и кроз Републику Српску, кроз моје крајеве", изјавио је Јован Радомир.
muckalica full.jpg
Овај "духовити путопис на српски начин" илуструју фотографије два аутора Бојана Станића из Београда и Ивана да Силве из Стокхолма. Највећи део фотографија је настао у Бајинцима, родном селу мајке Јована Радомира у којем је путописац, као дете, проводио летње распусте.
punjene paprike full.jpg
Данас су успомене преточене у причу о природној, еколошки чистој храни, укусној и мирисној, оној храни која враћа мисли у родни крај. Јован Радомир истиче да се сви са простора бивше СФРЈ могу пронаћи на страницама водича, јер како каже "сви у дијаспори имају исту причу као ја".
Та прича почиње плановима у расејању за летовање у домовини, наставља се путовањем преко читаве Европе и завршава "у дворишту бабе и деде, срдачним загрљајем", објаснио је аутор овог емотивног водича, додајући да је кувар у дијаспори већ окарактерисан као тотална носталгија.

No comments:

Post a Comment