8/6/11

Jerez de la Frontera

Är mest känt för sin produktion av sherry och där jag tillbringade ett par dagar för att ta mig runt till en del kända bodegor och för att lära mig mer om detta fantastiska vin och dess komplexa tillverkning vilket inte är helt enkelt att förstå innan man varit där på plats för att prata med vinmakare och se deras produktion och lagrings källare.



Först lite kort om området:

Sherry är ett vin som tillverkas i tringeln kring städerna Jerez, El Puerto de Santa María och Sanlúcar de Barrameda  i Andalusien i södra Spanien.

Namnet sherry är en engelsk version av det spanska ordet jerez  som i sin tur är en version av det arabiska sherish . Det franska skrivsättet var en gång xérèz.



Jerez som är den stora staden är mycket trevlig och allt är det gångavstånd till, man ser tydiga spår av den moriska väldet som finns kvar i staden och dess arkitektur.

Maten är fantastisk här och då tänker jag givetvis på tapas som lär härstamma härifrån, finns överallt och är ganska billigt från 20 kr uppåt till den dyraste Iberico Belotta skinkan som jag återkommer till i ett senare nummer.



Sherry är ett fantastiskt matvin som med sina olika stilar fungerar till många typer av mat som många gånger kan vara trixiga att kombinera med vanliga viner, kan varmt rekommendera att ni provar er runt i sherryvärlden för att hitta era favoriter och behöver ni hjälp och vill lära er mer så kontakta mig gärna.

Sherry är Spaniens enda riktigt säregna vinstil. Det speciella med området är den vita kalkjorden som kallas för albariza

Den finns i det område som brukar kallas för Jerez Superior och det är här som de finaste vindruvorna växer. Kalken ger vinet högre alkoholhalt och mera finess. Hettan, som annars skulle steka druvorna på de vita sluttningarna, minskas av Poniente-vinden som blåser in västerifrån och svalkar när det är som varmast (inte för att jag märkte av den)

Druvorna som växer i regionen är palomino fino (cirka 95 %), pedro ximénez (PX) och en mycket liten del moscatel.

Sherry görs enligt den så kallade solera-metoden. Detta innebär att sherry alltid är en blandning av viner av olika ålder. ( det finns sällsynta årgångs sherry) Tunnorna som vinet lagras i ligger i rader ovanpå varandra, så kallade criadera. Den tunna som är längst ner är den äldsta, solera-tunnan, och det är härifrån vinet tappas på flaska. Då vin tas ur solera-tunnan fylls samma mängd (max 35 % per år) på ur tunnan ovanför och så vidare.

Tvärtemot vad många föreställer sig, är all traditionell sherry torr. De sötare versionerna har uppkommit som resultat av en efterfrågan från britterna, och det faktum att det är lönsamt att blanda i mängder av söt, billig och ofta dålig PX i torr sherry om den går att sälja för samma pris som en traditionell. Bilden av sherry som en söt dryck är så universell att även många spanjorer börjat tro att till exempel sherry av oloroso-stil bör vara söt. Som följd av detta skriver idag en del vinhus ut oloroso seco (seco betyder torr) på etiketten till sin traditionella oloroso.

De olika sherrystilarna


  • Fino – torr, blek sherry med jästig doft med inslag av gröna oliver och kronärtskocka som inte kommit i kontakt med syre under lagringen, då den lagras under en hinna av jästsvamp som kallas för "flor"). Håller ca 15 procent alkohol.

  • Manzanilla – Egentligen en fino, men då den görs i Sanlúcar kallas den manzanilla och blir aningen lättare i smaken och med aromer av kamomill och gröna äpplen. Detta beror på att flortäcket här domineras av andra jästsvampar beroende på den jämnare temperaturen vid havet. Mellan 15 och 16 procent alkohol.
  • Amontilladobärnstensfärgad på grund av begränsad kontakt med syre. Är en fino som fortsätter sin utveckling under oxidation då jästtäcket dör när alkoholhalten stiger genom vattenavdunstning och att näringsämnena i vinet förbrukats. Torr, medelfyllig och med toner av nötter. Alkoholhalt mellan 16 och 22 procent.

  • Oloroso – torr, fyllig och oftast mörkare än amontillado. Intensiv doft av torkad frukt. oloroso stärks från början med vinsprit och flor uppkommer inte.
  • Styrka 18 till 22 procent.

  • Palo Cortado – sällsynt sherry, som brukar karaktäriseras som ett mellanting mellan amontillado och oloroso.

Utöver dessa traditionella stilar gör man även följande:

  • Pedro Ximenez – gjort enbart på druvan med samma namn. Druvan får övermogna, torkas i solen och jäses sedan partiellt så att det återstår mycket restsocker. Detta vin är mycket sött och mustigt och färgen är mycket mörk..

  • Moscatel – druvan behandlas på samma sätt som PX och är i princip rätt lika till sin stil, men med andra aromer.

Till sist gör man även nyare stilar. Till dessa tillsätter man PX eller moscatel för att få fram sötare viner.

  • Pale Cream – Vinet är blekt som namnet antyder och är en sötad fino. Alkoholhalten är 15,5 till 22 procent.

  • Medium – mörkare, med 15 till 22 procent alkohol och i de flesta fall en sötad amontillado.

  • Cream – detta är ett brittiskt påhitt, och känt bland annat med Harvey's Bristol Cream i sin blåa flaska. Intensivt söt med en alkoholhalt som i pale cream. I de flesta fall en sötad oloroso.

Sherrypriserna hålls mycket låga. Undantag är de som det står VOS på minst 20 års lagring eller VORS som lagrats i minst 30 år på fat. Hittar ni detta på flaskorna så köp

Med önskan om trevlig upptäckt



No comments:

Post a Comment